Odhaleny satelitní snímky protiletadlového systému S-300 na základně v USA

  • 15.05.2019 17:00

The Defense Blog zveřejnil satelitní snímky (foto 1), které ukazují sovětský protiletadlový raketový komplet S-300PT umístěný na americké vojenské základně. Součástí systému je i systém pro řízení palby 30N6 a přepravník 5P85. 

Systém S-300PT je určen zejména pro ochranu strategické infrastruktury a byl vyvinut ještě v dobách SSSR v roce 1979. Současně může ničit několik cílů, a to až na vzdálenost cíle 250 km. Systém S-300 nasadila např. syrská armáda v Sýrii, ale je také ve výzbroji několika zemí NATO (na fotografii 2 bulharský systém).

Není jasné, jak se systém dostal na americkou vojenskou základnu, ale experti se domnívají, že nejpravděpodobnější je, že ho USA předala k testování Ukrajina. Americká armáda chce zřejmě znalostí S-300 použít pro studium pokročilejšího systému S-400, který je všeobecně považován za nejefektivnější systém protivzdušné obrany pro obranu důležitých objektů. Vedoucí centra World Arms Trade Analysis Center İgor Korotčenko je přesvědčen, že studium 30 let starého systému neposkytne užitečná data v obraně proti modernímu systému S-400. Jinou možností je, že americká armáda studuje charakteristiky systému, který byl v nedávné době dodán Venezuele (foto 3).

 

S-400 Triumf může používat tři typy protiletadlových a protiraketových raket a je schopen ničit také balistické a křižující rakety. Pro nákup systému S-400 se rozhodlo Turecko, což vyvolalo spory mezi USA a Tureckem, a to včetně hrozby vyloučení Turecka z NATO. Spojené státy se obávají, že zkušeností z nasazení systému v Turecku může Rusko využít k odhalení slabin „neviditelného“ bojového letadla Lockheed Martin F-35 Lightning


Fotografie k článku



Komentáře



RomanK (...158.129...)
05.08.2019 08:52
No a co?

Co s tím na serveru o letadlech?

Celkem 1 záznam

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace