BAE Systems testují letadlo bez pohyblivých řídících ploch

  • 08.05.2019 13:00

Společnost BAE Systems prokázala na dronu Magma UAV možnost manévrování letadlem, které nemá prakticky žádné řídící plochy a manévruje pouze díky vektorování tahu motoru. První let takového experimentálního stroje proběhl na letišti Llanbedr Airfield v Gwyneddu. Experiment může přednaznačovat revoluci v konstrukci letadel.

Stávající konvenční systém řízení letadla a mechanizace křídla je relativně málo efektivní, složitý a vyžaduje použití různých řídících ploch, klapek, rušičů vztlaku, atd. Oproti tomu systém s vektorováním tahu se může ukázat jako jednodušší a umožnit zcela nový design letadel, jehož aerodynamické vlastnosti nejsou narušovány potřebou zajistit konvenční řízení. Významnou předností je i podstatné snížení radarového odrazu díky absenci řídících ploch. To může výrazně zlepšit charakteristiky „neviditelnosti“letadla. 

Součásti letadla jsou zhotoveny z titanu pomocí 3D tiskáren.  (Foto: BAE Systems)


Fotografie k článku



Komentáře



Přemek - nepřihlášený host (...71.233...)
09.05.2019 10:35

Nerad bych se s autorem článku dohadoval, ale myslím, že popis není úplně přesný. V článku není uveden systém nahrazující křidélka pomocí ofukování časti odtokové hrany výstupním vzduchem z motoru. Podobný systém ovládání mezní vrstvy byl zkoušen za války u firmy Arado.

https://www.baesystems.com/en/download-en/20190502092605/1434631275784.pdf
https://www.baesystems.com/en/article/magma-the-future-of-flight (video)

Celkem 1 záznam

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace