Antonov zastavil vývoj letadla An-132D

  • 30.04.2019 08:00

Prezident ukrajinské společnosti Antonov Alexander Doněc potvrdil v rozhovoru pro agenturu UNIAN, že společnost zastavila projekt transportního letadla An-132D. Stroj vznikl modernizací An-32 a byl vyvíjen ve spolupráci se Saúdskou Arábií. Po změně saudskoarabského partnera se však spolupráce zastavila.   

Vývoj nového letadla byl oznámen v roce 2015, a to v souvislosti s podpisem smlouvy mezi společností Antonov a saudskoarabskými Taqnia Aeronautics a King Abdulaziz City for Science and Technology (KACST). Letové zkoušky prototypu byly zahájeny v roce 2017.

Letoun je poháněn motory Pratt & Whitney Canada PW150A a vybaven západní avionikou. Byl považován za přirozeného nástupce transportních letadel Antonov An-24/26/32, a to jak pro vojenské, tak pro civilní účely. Smlouva předpokládala postavit prvních 20 letadel na Ukrajině v závodě Antonov a poté přemístit výrobu do Saúdské Arábie. Zahájení sériové výroby bylo plánováno na rok 2021.  

Projekt nyní bude podle vyjádření výrobce „zmražen“ a společnost bude hledat případného nového partnera a zákazníka. Již dříve bylo oznámeno, že Ukrajina na přehlídce Aero India 2019 nabídla projekt Indii. Výsledky těchto jednání však nejsou známy. Působivé video z předvádění An-132D v Indii můžete vidět zde.

Zastavením projektu se kritická situace Antonova stává ještě kritičtější, neboť ze všech různých projektů právě An-132D byl vnímán jako projekt s největšími šancemi na úspěch. (Foto: Unian)


Fotografie k článku



Související články

Komentáře



Nebyly vloženy žádné komentáře.

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace