Norwegian zahájí lety přes Antarktidu

  • 24.04.2019 17:00

Zatímco přes Atlantik mezi Evropou a Severní či Jižní Amerikou vykonají let tisíce letadel denně, lety přes Antarktidu jsou zatím spíše výjimečné. Nyní chce nové linky otevřít Norwegian prostřednictvím své argentinské pobočky a létat z Buenos Aires do Perthu.

Vzhledem k nedostatku záložních letišť bylo dříve nemožné letět přes Antarktidu dvoumotorovými letadly. Spolehlivost nových motorů s ETOPS 330 toto mění. Certifikace ETOPS (Extended-range Twin-engine Operation(al) Performance Standards) udává maximální dobu letu v minutách pro dosažení nejbližšího vhodného letiště při letu na jeden motor.

Nyní provozuje dvě linky přes Antarktidu Qantas a Air New Zealand. Qantas létá do Santiaga a Johannesburgu, Air New Zealand do Buenos Aires.

Jediným dalším letem je vyhlídkový let přes Antarktidu, který nabízí australská cestovní kancelář Antarctica Flights, a to jako charter letadlem Boeing 747 Qantasu. Cestující jsou přitom umístěni u oken nebo na sousedním sedadle, přičemž u nižších tříd cestující na sedačkách rotují, u nejvyšší třídy se obsazuje pouze sedačka u okénka. V podstatě je tak každému zajištěn odpovídající výhled. Nad Antarktidou opisuje Jumbo osmičky, takže všichni vidí vše. Let trvá 12 hodin. Na palubě je také expert na Antarktidu, který působí jako průvodce. Lety jsou pořádány z Adelaide, Brisbane a Sydney s termíny v listopadu.

Norwegian Air v současné době čeká na povolení úřadů. Tuto linku bude provozovat Boeingy 787.

Přelet pólu vyžaduje zvláštní povolení a speciální vybavení letadla, dále např. speciální školení posádek, letadlo musí být vybaveno doplňkovým komunikačním zařízením a zajistit, že nezamrzne palivo. Letecká společnost musí doložit, že je schopna zajistit dopravu cestujících, pokud by letoun musel přistát na některém diverzním letišti. (Foto: Antarctica Flights, planes.cz)


Fotografie k článku


Související fotky


Související články

Komentáře



rang - nepřihlášený host (...228.76...)
29.04.2019 13:19

opomenuli jste leteckou společnost LATAM, která létá 5x týdně na trase SCL-MEL (a denně SCL-AKL) s B789 (788). Podle mého sledování na FR24 je právě první jmenovaná tou komerční dopravní linkou, která se nejvíce ze všech přibližuje antarktickému kontinentu; je v mých cestovních plánech

max - nepřihlášený host (...188.186...)
24.04.2019 17:44

Myslel jsem doposud,že po roce 1979,po havárii DC-10 ANZ se vyhlídky na Antarktidou nekonají.

Celkem 2 záznamy

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace