Norwegian Air – let do nejistoty. Skupina IAG poslala akcie společnosti do střemhlavého letu.

  • 24.01.2019 18:55

IAG Group, která vlastní 3,93 % akcií Norwegian Air, několikrát v minulosti zopakovala, že má zájem společnost koupit. Nabídka však byla většinovými vlastníky opakovaně odmítnuta. Právě IAG Group poskytoval akcionářům i věřitelům zadlužené Norwegian Air relativní jistotu.

Nyní však IAG Group oznámila, že o akvizici zadlužené společnosti již nestojí, čímž poslala akcie společnosti do střemhlavého letu. Navíc prohlásila, že se těchto akcií zbaví. Akcie Norwegianu po tomto oznámení spadly o 26 % a dosáhly tak nejnižší hodnoty od roku 2012. V posledním roce se cena akcií snížila cena z maxima 40 USD na dnešních asi 16 USD. Naopak akcie IAG Group po oznámení stouply o 1,2 %.

Generální ředitel IAG Group, Willie Walsh během jednání s investory prohlásil, že IAG není investor a akcie v Norwegian Air koupil s cílem zahájit dialog o převzetí společnosti. Protože však tato jednání nikam nevedou, IAG akcie držet dále nebude.

Bjørn Kjos, CEO  Norwegian Air reagoval, že cílem společnosti je vybudovat nezávislou a ziskovou společnost a na tomto cíli se nic nezměnilo. Původní návrhy zamítl s tím, že podhodnocují Norwegian Air. Realita je však taková, že Norwegian Air není ani zisková a ani nezávislá.

Je zřejmé, že prudký pokles ceny akcií zkomplikuje Norwegian Air možnost získat další financování a sníží prostor pro restrukturalizaci dluhu. Špatný hospodářský stav společnosti bez bezpečnostního polštáře IAG může znepokojit cestující a poškodit prodeje letenek. (Foto: Norwegian Air, planes.cz)


Fotografie k článku


Související fotky


Související články

Komentáře



MartinHK - nepřihlášený host (...17.10...)
25.01.2019 09:38
Norwegian

Nikdy jsem nepochopil, jak muze nekdo cela leta prdavat letenky se ztratou a myslet si, ze je to cesta k zisku. Tohle je proste bublina, ktera splaskne. Prodavat se ztratou neni podnikani, ale silenost. Ted je to dohnalo.
Ukazuje se, ze doba pro dalkove nizkonakladovky asi jeste nedozrala.

Celkem 1 záznam

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace